6 de maig del 2011

'Meek's cutoff' de Kelly Reichardt


Fa una estona he arribat de casa de veure la pel·lícula Meek's cutoff - a raó del Festival de Cinema d'Autor -, un western dirigit per la Kelly Reichardt. He de reconèixer que he sortit del cine sense saber què pensar. Diguem que el final és un tant inesperat, però a mesura que l'he anat paint cada cop m'agrada més i més.

La pel·lícula narra la història de tres famílies pioneres nord-americanes de mitjan segle XIX que travessen el desert d'Oregón. La travessa és dura i l'aigua és escassa i culpen l'Stephen Meek de dur-los pel camí equivocat. Les tres famílies formaven part d'un grup més gran de pioners però decideixen sortir-se del camí principal agafant una "drecera" guiats pel Meek, el qual presumeix de conèixer bé el desert. En al camí capturen un indi en el qual dipositen les seves esperances per tal que els condueixi cap algun lloc on puguin trobar aigua. En Meek, qui pot explicar mil històries de les barbaritats comeses per part dels indis, vol matar-lo, però la Sra. Tetherow (personatge interpretat per la Michelle Williams) el protegeix malgrat la desconfiança que desperta en altres membres del grup.

És una pel·lícula que podríem qualificar com a minimalista en un primer moment: hi ha pocs diàlegs i la història succeeix a poc a poc. Però malgrat això, està plena de detalls que la fan molt interessant. El ritme de la pel·lícula reflexa el ritme de la travessa pel desert. És un viatge monòton on l'única cosa que s'hi pot fer és caminar i caminar... per a, potser, no arribar mai enlloc.